Τηλ. έκτακτης ανάγκης 166
  1. Αρχική
  2. Τα παιδιά στο διαζύγιο
Τα παιδιά στο διαζύγιο

Τα παιδιά στο διαζύγιο

“Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας ώστε να ευτυχήσετε εσείς και τα παιδιά σας”

Οι ειδικοί έχουν ασχοληθεί πολλές φορές με την επίδραση που έχει ένα διαζύγιο στα παιδιά. Βασικό συμπέρασμα των περισσότερων είναι ότι το διαζύγιο μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για το παιδί που μπορεί να το βλάψει, αλλά η προσέγγιση του διαζυγίου από τους γονείς μπορεί να είναι περισσότερο επώδυνη για το παιδί.

Το διαζύγιο επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού. Ξαφνικά βρίσκεται ανάμεσα στους δύο γονείς, αλλάζει ο τόπος κατοικίας και ίσως και το σχολείο και κυρίως επηρεάζεται η σχέση με τον ένα γονέα εξαιτίας της ελλιπούς ή περιορισμένης επαφής. Τα παιδιά παράλληλα με τη θλίψη που βιώνουν, καλούνται να αναζητήσουν ένα στήριγμα στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν την ασφάλεια που κάποτε αναλάμβαναν.

Μπορεί το διαζύγιο να είναι μια δυσάρεστη κατάσταση για τα παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα δεδομένα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα παιδιά χωρισμένων γονιών δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Τα παιδιά είναι γενικά ευπροσάρμοστα. Οι πράξεις των γονέων είναι αυτές που θα επηρεάσουν την πορεία των παιδιών, αφού αποτελούν τα πρόσωπα επιρροής.

Ένα ακόμα συχνό φαινόμενο στα διαζύγια είναι η αντιστροφή ρόλων μεταξύ γονέων και παιδιών. Βέβαια αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανίζεται σε οικογένειες ακόμα και εκτός διαζυγίου. Ωστόσο, εντείνεται εν μέσω αυτού. Μέσα σε ένα διαζύγιο πολλές φορές τα παιδιά αναγκάζονται να μεγαλώσουν γρηγορότερα, αφού συχνά επωμίζονται ευθύνες ακατάλληλες για τις ηλικίες τους, ορισμένες εκ των οποίων θα έπρεπε να είναι των γονιών τους.

Εκ πρώτης όψεως τα παιδιά αυτά δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, δείχνουν να τα έχουν όλα υπό έλεγχο, την κατάσταση στο σπίτι, τις υποχρεώσεις στο σχολείο κλπ. Όλη αυτή η κατάσταση, όμως, είναι ένα σημάδι ότι οι γονείς έχουν «φορτώσει» το παιδί με δικές τους ευθύνες. Οι γονείς και οι σχέσεις μεταξύ τους μετατρέπουν τα παιδιά τους σε παιδιά- φροντιστές των ίδιων. Οι ίδιοι οι γονείς μάλιστα τους αναγνωρίζουν ότι είναι δυνατά παιδιά. Τους αναγνωρίζουν, όμως, ότι είναι παιδιά; Μάλλον όχι. Κι αυτό δε μένει χωρίς τις συνέπειές του.

Συχνά τα παιδιά αυτά ως νεαροί ενήλικες κατακλύζονται από υπευθυνότητα. Δε διανοούνται να δεχτούν βοήθεια από άλλους. Μπορεί τα παιδιά αυτά να χαίρουν υπευθυνότητας, ένα καθόλου κακό προσόν, όμως μην ξεχνάμε ότι έχουν χάσει την παιδική τους ηλικία, τον αυθορμητισμό τους και τη συναισθηματική τους ελευθερία. Όσο ευπροσάρμοστα κι αν φαίνονται αυτά τα παιδιά, το διαζύγιο δεν είναι για αυτά μια εύκολη υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι τα επηρεάζει, όχι όμως και ότι τα καταδικάζει.

Όσο δύσκολη υπόθεση κι αν είναι ένα διαζύγιο για όλους, οι διαζευγμένοι γονείς οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους απέναντι στα παιδιά τους, να μεριμνούν για το συμφέρον των παιδιών τους, καθώς αυτά έχουν βασικά δικαιώματα. Ανταποκρινόμενοι στα δικαιώματα των παιδιών τους οι γονείς ανταποκρίνονται ταυτόχρονα και στις ευθύνες τους ως γονείς. Τότε τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλές, υγιές και ευτυχισμένο περιβάλλον. Αλλά προπαντός μεγαλώνουν ως παιδιά!

Πηγή: Όλη η αλήθεια για τα παιδιά και το διαζύγιο, Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας ώστε να ευτυχήσετε εσείς και τα παιδιά σας/ Robert E. Emery/ 2007/ Εκδόσεις Πατάκη

Απόδοση: Αμπατζόγλου Ευφροσύνη, Ψυχολόγος- Εκπαιδευόμενη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

elEL
img-03-3

join us now

Με κάθε καινούργια εγγραφή δωρεάν η πρώτη συνεδρία!